» » » » » Iluminatul cu LED a înlocuit iluminatul tradițional în țările dezvoltate

Iluminatul cu LED a înlocuit iluminatul tradițional în țările dezvoltate

Dioda emițătoare de lumină (LED) este, în prezent, una dintre cele mai folosite tehnologii de iluminat, cu o dezvoltare explozivă în ultimul timp, în special datorită eficienței energetice. Becurile cu LED-uri durează mai mult, sunt mai durabile, și oferă o calitate a luminii comparabilă sau mai bună față de alte tipuri de iluminare.

Economie de energie

LED-ul este o tehnologie de iluminare extrem de eficientă energetic, și are potențialul de a schimba în mod fundamental viitorul iluminatului în toate țările dezvoltate. LED-urile rezidentiale folosesc cu cel puțin 75% mai puțină energie, și au un timp de viață de 25 de ori mai mare, față de iluminatul cu incandescență.

Utilizarea pe scară largă a iluminatului cu LED are cel mai mare impact potențial asupra economiilor de energie la nivel de țară.

De ce sunt corpurile de iluminat cu LED mai bune

Iluminatul cu LED-uri este foarte diferit de alte surse de iluminat, respectiv lămpile cu incandescență și cele cu fluorescență compacte. Diferențele principale includ următoarele:

  • Sursa de lumină: LED-urile sunt de mărimea unui bob de piper, și de obicei se folosește un amestec de LED-uri roșii, verzi și albastre pentru a obține lumina albă.
  • Direcție: LED-urile emit lumină într-o anumită direcție, reducând nevoia de sisteme reflectorizante și de difuzie care să controleze lumina. Această caracteristică face ca LED-urile să fie mai eficiente pentru multe utilizări speciale. În cazul altor tipuri de iluminare, lumina trebuie să se reflecte în direcția dorită și mai mult de jumătate din lumină nu poate părăsi dispozitivul de iluminare.
  • Căldură: LED-urile emit foarte puțină căldură. În comparație, becurile cu incandescență eliberează 90% din energia lor sub formă de căldură, iar lămpile fluorescente compacte eliberează aproximativ 80% din energia lor sub formă de căldură.

Corpuri de iluminat cu LED

Iluminatul cu LED este disponibil în prezent într-o gamă largă, de la utilizarea domestică la produse industriale, iar lista este în creștere în fiecare an. Dezvoltarea rapidă a tehnologiei LED determină apariția a din ce în ce mai multe produse și îmbunătățirea eficienței de producție, rezultând astfel și scăderea prețurilor. Mai jos sunt unele dintre cele mai obișnuite tipuri de produse cu LED-uri.

Iluminat comercial și industrial

Eficiența ridicată si natura direcțională a LED-urilor le face ideale pentru multe utilizări industriale. LED-urile sunt tot mai frecvente folosite în iluminat stradal, iluminarea parcărilor și garajelor, pasarele și alte iluminări în aer liber, iluminarea produselor frigorifice, iluminare modulară, etc.

Bucătărie

Întrucât LED-urile sunt mici și direcționale, sunt ideale pentru iluminarea zonei de lucru în bucătărie, în zona gătit și de preparare rețete.

Plafoniere încastrate

Plafonierele încastrate sunt folosite de obicei în bucătării rezidențiale, holuri și băi, precum și în birouri și spații comerciale. Prin tehnologia cu LED-uri se poate obține o economie de energie de 75% față de iluminatul cu incandescență, în astfel de situații.

Schimbarea becurilor tradiționale cu cele cu LED-uri

Odată cu îmbunătățirile performanțelor și scăderea prețurilor, lămpile cu LED-uri pot înlocui becurile incandescente de 40, 60 și chiar 75 wați. Atunci când sunt alese cu grijă, noile produse cu LED-uri pot fi o opțiune excelentă.

Lumini de sărbători

LED-urile consumă mult mai puțină electricitate decât becurile incandescente, inclusiv cordoanele de lumini decorative cu LED-uri folosite cu diverse ocazii, inclusiv pentru pomul de Crăciun. Nu numai că luminile decorative cu LED-uri consumă mai puțină energie electrică, dar au și avantaje:

  • Mai sigure: LED-urile sunt mult mai reci decât luminile incandescente, reducând riscul de incendiu arderea degetelor.
  • Mai robuste: LED-urile sunt realizate cu lentile epoxidice, nu sticlă, și sunt mult mai rezistente la rupere.
  • Durată de viață mai mare: Același cordon cu LED-uri poate fi folosit timp de 40 de ani cu ocazia sărbătorilor de iarnă.
  • Mai ușor de instalat: Pot fi conectate împreună zeci de cordoane de LED-uri fără a supraîncărca o priză de perete.
Partajează...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone

Lasă un Răspuns