Home » Informații » Tehnologii » Nanotehnologia și fizica cuantică în sprijinul sistemelor de iluminat cu LED

Nanotehnologia și fizica cuantică în sprijinul sistemelor de iluminat cu LED

(Nanocristale cu emisiune graduală de la violet la roșu intens produse la greutăți de kilograme la PlasmaChem GmbH)

Tendința actuală pe piața de iluminat este o preferință accelerată a consumatorilor pentru sistemele de iluminat cu LED, față de iluminatul tradițional fluorescent și cu incandescență. Consumul energetic redus și durata de viață mai mare sunt principalele avantaje al corpurilor de iluminat cu LED.

Un studiu al profesorului Jonathan Wierer, în echipă cu profesorul Nelson Tansu și colegii săi de la Laboratoarele Naționale Sandia, SUA, propune utilizarea nanocristalelor (”puncte cuantice”) pentru a produce lumină cu LED-uri, în loc de tehnologia ”puțurilor cuantice” utilizată în prezent de către producători.

Tehnologia actuală limitează electronii și alte particule la o singură dimensiune, mai degrabă decât în spațiile tridimensionale, în straturi ultrasubțiri de materiale tip sandwich. Purtătorii – electroni și găuri de electroni – sunt injectați în aceste straturi la diferite stări de energie, și se recombină pentru a produce fotoni care dau lumina. Dar un fenomen cunoscut sub numele de recombinare Auger poate provoca ceea ce descrie Wierer ca un „salt în eficiența”, performanțelor sistemelor de iluminat cu LED-uri.

Nanocristalele, pe de altă parte, emit lumină la frecvențe specifice, atunci când se aplică un curent electric. Prin schimbarea dimensiunilor, formei și compoziției materialului, inginerii pot regla aceste frecvențe pentru eficientizare și alte aplicații importante.

Dacă este construit în mod corespunzător, sistemul de iluminat cu LED cu regiuni active puncte cuantice au potențialul de a depășii potențialul actualelor sisteme de iluminat cu LED.

Studiul a fost publicat în Laser and Photonics Reviews. „Dacă studiul nostru teoretic poate fi pus în practică”, afirmă Wierer, „printre alte beneficii, acesta ar putea duce la surse ultra-eficiente de iluminat cu LED, cu un potențial uriaș de economisire a energiei.”

Imagine https://en.wikipedia.org/wiki/File:Quantum_Dots_with_emission_maxima_in_a_10-nm_step_are_being_produced_at_PlasmaChem_in_a_kg_scale.jpg

Partajează...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *