» » » Noi frontiere în arhitectură, prin iluminarea cu LED

Noi frontiere în arhitectură, prin iluminarea cu LED

Evoluția tehnologiei actuale a schimbat concepțiile arhitecturale despre spațiile de lucru, pentru traiul de zi cu zi, și de divertisment. Tendința este să se proiecteze un mediu flexibil, eficient, confortabil, prietenos și funcțional. În acest sens, dezvoltarea tehnologiilor de iluminat cu LED a permis arhitecților să îndeplinească toate aceste cerințe.

Noile sisteme de iluminat cu LED permit proiectaților din arhitectură o libertate de exprimare mult mai mare, creativitate și durabilitate. Senzorii integrați în corpurile de iluminat, cu capabilități inteligente și de rețea, permit o proiectare centrată pe necesitățile utilizatorilor, la costuri energetice reduse și optimizând spațiile disponibile.

Sistemele inteligente de iluminare cu LED interacționează cu mediul în care funcționează și cu oamenii din zona respectivă, permițând adaptarea automată a iluminării la necesitățile punctuale ale locului și perioadei din zi în funcție de diverși factori externi. Această adaptabilitate, împreună cu controlul direcțional al iluminării și modificarea automată a nivelului fluxului luminos permite o mai mare concentrare a atenției umane la locul de muncă, și o destindere pe măsură acasă sau în spațiile de divertisment. Controlul temperaturii de culoare și ajustarea culorilor oferă posibilitatea unor efecte vizuale speciale, perfect complementare cu lumina naturală.

O iluminarea arhitecturală corectă poate avea un impact profund asupra percepțiilor și sănătății umane, definindu-ne în mod absolut starea mentală și spirituală.

Una din tendințele actuale în proiectarea arhitecturală este folosirea unor efecte optice sofisticate cu ghiduri de undă tridimensionale și curbate, folosind medii de transport speciale precum fibra acrilică, pentru a ascunde sursa de lumină, și punând astfel în evidență doar iluminarea rezultată.

Tehnologia avansată a iluminării cu LED oferă un control excepțional asupra nivelurilor de lumină și temperaturii de culoare. Normele de sustenabilitate, dar și cerințele de proiectare a construcțiilor, impun ân prezent astfel de controale. Un studiu din 2015 al Departamentul pentru Energie al SUA sugerează că, până în 2020, majoritatea corpurilor de iluminat ar putea fi „livrate din fabrică cu senzori și inteligență integrate”. Există deja producători de sisteme de iluminat cu LED care furnizează corpuri de iluminat cu senzori încorporați de iluminat, inteligență și capacități de rețea. Comunicarea în rețea se face fără fir sau folosind Power over Ethernet. Corpurile „vorbesc” între ele, creând în mod automat o rețea de iluminat inteligentă. Deja, în prezent, există sisteme de iluminat cu LED inteligente înglobate în ”Internetul Tuturor Lucrurilor” (Internet of Things), accesibile și controlabile de la distanță.

Parafrazând o celebră replică, aplicabilitatea sistemelor de iluminat cu LED este limitată doar de imaginația noastră.

Partajează...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone

Lasă un Răspuns