Home » Media » LED Magazin » Știri » PROIECT ACT NORMATIV – IMPLEMENTAREA ILUMINATULUI LED IN ROMANIA

PROIECT ACT NORMATIV – IMPLEMENTAREA ILUMINATULUI LED IN ROMANIA

Imagine ACT NORMATIV (DIN FAZA DE  PROIECT)

 

NOTA DE FUNDAMENTARE

Motivul emiterii actului normativ:

Reducerea la nivel national a consumului de energie pentru iluminatul electric prin implementarea iluminatului LED din faza de proiectare a obiectivelor edilitare si de iluminat public.

 

Descrierea situatiei actuale

Iluminatul LED, cea mai revolutionara tehnologie de iluminat electric, se impune intr-un ritm rapid la nivel global.

Lampile LED sunt economice, fiabile, si nu in ultimul rand, ecologice.

Nevoia de a reduce consumul de energie in iluminatul electric si implicit de a reduce resursele energetice bazate pe arderea combustibililor fosili este o consecinta a eforturilor facute de popoarele lumii pentru diminuarea noxelor (gaze cu efect de sera) eliberate in atmosfera, pentru reducerea efectelor de incalzire globala si asigurarea dezvoltarii durabile a Planetei.

Implementarea iluminatul LED, realizat prin inlocuirea surselor clasice de iluminat cu surse inovative bazate pe tehnologia LED,  ofera importante avantaje, cu ar fi:

– Reducerea consumului de energie electrica : 50-80%;

– Obtinerea unei performante vizuale de inalta calitate;

– Durata mare de viata de peste 50.000 ore;

– Reducerea poluarii.

 In anul 2014, Premiul NOBEL pentru FIZICA a fost acordat cercetatorilor japonezi Isamu Akasaki, Hiroshi Amano si Shuji Nakamura pentru  inventarea LED-ului.

Premiul recompenseazao inventie de mare importanta pentru omenire”.

In plina era a iluminatului LED, cele mai multe obiective edilitare din Romania se proiecteaza cu sisteme de iluminat electric conventional, mari consumatoare de energie, depasite tehnologic, unele interzise de lege, altele scoase din fabricatie.

Acest lucru produce numeroase probleme beneficiarilor de proiecte, dar si constructorilor.

 

Avand in vedere ca:

  1. Proiectele tehnice de iluminat electric se realizeaza cu lampi conventionale;
  2. Devizele de lucrari electrice, ofertate de constructori, sunt calculate pentru iluminat conventional;
  3. Licitatiile/Selectiile de oferte sunt adjudecate in baza proiectelor tehnice care prevad iluminat conventional

si tinand cont de faptul ca:

  1. Multe lampi recomandate de proiectele tehnice nu se mai gasesc in piata (nu se mai produc);
  2. Constructorii propun modificarea proiectelor tehnice prin implementarea iluminatului LED;
  3. Proiectantii schimba proiectele cu iluminat LED (cost mai mare) si redimensioneaza instalatiile pentru consumuri energetice mai mici (cost mai mic);
  4. Costurile de implementare ale proiectelor se modifica, in general cresc;
  5. Modificarea (cresterea) bugetelor alocate pentru implementarea proiectelor intampina probleme;
  6. Investitiile realizate cu fonduri europene nu pot fi modificate dupa accesarea fondurilor, iar modernizarea sistemului de iluminat ne se pote face decat dupa 5 ani de la finalizarea investitiilor;
  7. Tendinta mondiala este de implementarea iluminatului LED,

se impune elaborarea unui ACT NORMATIV care sa prevada restrictionarea proiectarii obiectivelor edilitare si de iluminat public cu lampi conventionale  si  implementarea ILUMINATULUI  LED in toate proiectele noi care se realizeaza in Romania.

 Impactul socio-economic al proiectului de act normativ

  1. Impact macro-economic:

Proiectul de act normativ  are impact macro economic major: reducerea consumului de energie elctrica, conservarea combustibililor fosili, reducerea poluarii etc.

  1. Impact asupra mediului de afaceri:

Proiectul de act normativ are impact asupra mediului de afaceri – contribuie la accelerarea vitezei de implementare a iluminatului LED in Romania, la dezvoltarea activitatii in domeniul comertului si productiei de bunuri cu valoare adaugata, la cresterea locurilor de munca etc.

  1. Impact social:

Proiectul de act normativ are impact social major:

-ridica gradul de civilizatie,  conforul si calitatea vietii cetatenilor;

-creste gradul de securitate individuala si colectiva in cadrul comunitatii;

-creste gradul de siguranta a circulatiei pietonale si rutiere;

 Autoritatile publice locale au obligatia, conform legilor in vigoare (Legea 230/2006 – Organizarea  serviciului de iluminat public),  sa asigure iluminatul public in conformitate cu normele si standardele Romaniei si Uniunii Europene. Starea actuala a sistemului de iluminat public in majoritatea  localitatilor din Romania nu respecta standardele existente in Uniunea Europeana.

4.Impactul asupra mediului

Proiectul de act normativ are impact major asupra mediului inconjurator.

Prin consumul redus de energie electrica al lampilor LED se reduce consumul de energie electrica si implicit poluarea rezultata din arderea combustibililor fosili cu cca 30%. Pentru a produce 1kwh energie electrica se arde in termocentrale o cantitate de 0,37kg de carbune.

In Romania, aproape 50% din energia electrica este produsa prin tehnologii de ardere a combustibililor fosili cu efecte dezastruoase asupra mediului.

Lampile LED au o durata de viata de peste 50.000 ore, nu contin materiale toxice – plumb, vapori de mercur,  gaze toxice etc – au o eficienta luminoasa net superioara lampilor clasice.

 

Comisia Europeana, prin Directiva « CARTE VERDE – ILUMINAND VIITORUL », Obiectiv in materie de clima si energie din Programul “Strategia Europa 2020”  prevede inlocuirea in Uniunea Europeana, pana in anul 2020, a tuturor lampilor conventionale de iluminat electric cu lampi LED, eficiente, fiabile si ecologice.

 

Masuri luate de EU

Implementarea iluminatului LED la nivel global

Dupa 100 de ani de la inventarea becului electric, industria de iluminat din intreaga lume  traverseaza o schimbare istorica.

Politica Comisiei Europene de eliminare treptata a produselor de iluminat conventionale a obtinut rezultatele scontate. In 2011, pentru prima data de la lansarea produselor de iluminat LED, in Comunitatea Europeana au fost vandute mai multe lampi LED  decat lampi conventionale.

Este un exemplu elocvent al succesului legislatiei europene privind implementarea sistemului inovativ de iluminat cu diode electroluminiscente(LED).

Lampile conventionale vor deveni  curand istorie, vor mai fi vazute doar in muzee.

Multe state ale lumii au interzis fabricarea mai multor tipuri de lampi clasice: cu incandescenta, tuburi flourescente, becuri economice, lampi cu sodiu, cu mercur. Lipsa de pe piata a lampilor conventionale (unele interzise de lege, altele isi asteapta sfarsitul)  va conduce la intelegera mai rapida a fenomenului LED, va accelera trecerea la sistemul revolutionar de iluminat bazat pe tehnologia LED.

Guvernele multor tari  promoveaza tehnologia LED, implementand politici stricte in ceea ce priveste fabricarea, importul, comercializarea si folosirea surselor de iluminat cu incandescenta, cu mercur, fluorescente etc :

Elvetia si Tailanda au interzis din 2007 vanzarea becurilor cu eficienta luminoasa scazuta;

Australia a interzis din 2008 importul si vanzarea surselor de iluminat cu incandescenta ;

Irlanda a interzis din 2009 comercializarea surselor de iluminat cu eficienta scazuta ;

Marea Britanie a interzis din 2011 utilizarea surselor de iluminat cu incandescenta ;

SUA a finalizat in 2014  procesul de inlocuire a becurilor cu incandescenta(inceput in 2012) ;

India a implementat proiectul de inlocuire a becurilor incandescente (2012).

 

Masuri de implementare

Actul Normativ va fi pus în aplicare de către Administratiile Publice Locale care vor elibera Autorizatiile de construire pentru obiectivelor edilitare si de iluminat public numai pentru proiectele care prevad iluminatul LED ca solutie de iluminat electric.

Partajează...Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInPin on PinterestPrint this pageEmail this to someone

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *